2009. október 3., szombat

EGY KIS ÚTMUTATÓ ANGLIÁHOZ LEENDŐ AU-PAIREKNEK


Mivel Melcsihez rengeteg levél érkezik olyan lányoktól, akik szeretnének hozzánk hasonlóan szerencsét próbálni a szigetországban, ezért gondoltuk, összeütünk egy kis bejegyzést segítségül a MI tapasztalatainkról.

 Legelőször csak felvetődik az emberben, hogy jó lenne valahova menni, és a kérdés, hogy most menjek-e, merjek-e belevágni…A válasz: IGEN!!!!!!!!!! Tanulás, kirándulás, buli, új emberek megismerése  - nehéz otthon hagyni hónapokra a családot, barátokat, de ebből később csak profitálni lehet. 

Miért éppen Anglia? Először is, mert az angol világnyelv, és szerintünk tökéletesen megtanulni csak itt lehet. Mert közel van, és ha bármi gond adódik, nem nehéz hazajutni. Mert, bár a magyarokban sokszor más kép él az angolokról, ők igenis jófejek, kedvesek, és hihetetlenül segítőkészek.

Miért éppen au-pairkedés? Szerintünk ez a legegyszerűbb módja annak, hogy független legyél, ne a lakbér, rezsi miatt kelljen aggódnod, szabadon utazgathass, megismerhesd az angolokat  (hiszen egy fedél alatt élsz velük!) és a szokásaikat, és a nyelvtanulásban is rengeteget számít. Ha nem Angliában szeretnéd leélni az életedet, csak egy évre szeretnél kijönni, akkor sokkal praktikusabb az au-pairkedés. A legtöbb külföldi fiatal, főleg, ha nem beszélik megfelelő szinten a nyelvet, akkor sajnos csak olyan munkák jutnak nekik, amiket a saját hazájukban nem biztos, hogy elvégeznének. Ráadásul a legtöbben heti hét napból hetet dolgoznak, és az embernek ugye a nyelvtudása sem fejlődik sokat, miközben naphosszat pl. egy kávézóban forog az asztalok körül a tálcákkal, de említhetnénk rosszabbat is ennél – most inkább nem tesszük.

 Megyünk, Anglia, au-pairkedés, tiszta sor. Hogyan tovább?

·         Családkeresés. Rengeteg múlik azon, hogy  milyen családot fogsz ki, ha egy olyat, mint amilyen Melindának vagy nekem van, ez az egy év lehet életed legjobb éve is, de ha rosszat, akkor hazakulloghatsz pár hét után, ahogy pár lány tette azt körülöttünk is. Két úton találhatsz családot: saját magadnak internetes oldalakon (mint például www.easyaupair.com , vagy www.aupair-world.net ) vagy ügynökségeken (www.aupairagency.hu ) keresztül. Az, hogy fogod-e szeretni a családod, és jól ki fogsz-e velük jönni, az nem azon múlik, hogy melyiket választod, az ügynökség maximum egy plusz biztonságot, hátteret adhat. Én személy szerint magamnak találtam az easyaupair-en családot, és náluk jobbat nem is tudnék magamnak elképzelni. Mindkét esetben, érdemes betartani néhány dolgot, hogy jobb esélyekkel fogj ki egy neked megfelelő családot: 

·         1. Próbálj meg valóban angol családot választani – egyáltalán nem a rasszizmus szól belőlünk, de épp elég dolgot kell majd megszoknod az első időkben, hát még ha egy teljesen más kultúrából jött, pl indiai család mindennapi szokásait kellene átvenned. És nyelvtanulásban sem lényegtelen dolog…

·         2. Lehetőleg oylan családot válassz, ahol maximum két gyerek van – ezzel csak a saját dolgod könnyíted meg. Ne félj kisbabás családot választani : nekem egy kisbabám és egy kétéves kisgyerekem van, és hamar belejöttem mindenbe, attól függetlenül, hogy  előtte nem volt sok tapasztalatom.

·          3. Több családot is nézz meg, majd válassz ki párat, amelyik szimpatikus, levelezz velük, kérj tőlük fényképet, és szűkítsd egyre a kört – ha már csak 1-2 család van „versenyben”, beszélj velük telefonon, melyik a szimpatikusabb, hozzád jobban illő.

·         4. Ne vállalj el olyan munkát, ahol heti 35-40 óránál többet kell dolgoznod, vagy ahol hétvégente is kell – a hétvége a tiéd, pihenőnap, kirándulónap, bulizósnap.

·          5. Ne válassz olyan családot, ahol heti 60-70 fontál kevesebb a heti zsebpénzed. Anglia nem olcsó, főleg nem akkor, ha valóban élni is akarsz itt, vagy félre is akarsz tenni egy kevés pénzt.

·         6. Olyan családot válassz, ahol lesz sajt szobád, és lehetőleg saját fürdőszobád is – neked is kell a privát élet.  

·         7. Ne dőlj be ésszerűtlen dolgoknak – a heti 300 fontot fizető egyedülálló apuka nem biztos, hogy valóban létezik, vagy ha igen, azt sem ajánljuk. Valamint alapból kerüljétek az egyedülálló szülőket – eddig csak rosszakat hallottunk más au-pairektől. Az anya frusztrált a válási procedúra miatt, vagy ingerlékeny, mert hónapok óta nincs pasija – kell ez neked?

Ha már megvan a kiszemelt család, beszéljetek telefonon, kérd meg, hogy küldjenek előre egy heti munkarend tervet, melyik nap kb. hány órát kell dolgoznod, mikor kell felkelned, milyen házimunkákat kell pontosan ellátnod, mennyit kell gyerekre vigyáznod – ha ott ér a meglepetés, hogy rengeteget kell pl. vasalnod , amit nem is szeretsz, az nem túl jó dolog. Kérd meg őket, hogy küldjenek előre egy szerződés-tervezetet, amiben le vannak írva a jogaid (hány hét fizetett szabadság jár, mikor kapod a heti zsebpénzed, stb.) és kötelességeid. /Egy év tartózkodás esetén minimum 2, maximum 4 heti fizetett szabadság jár./

Mielőtt kijönnél, mindenképp csináltass biztosítást, EU- TB kártyát(amit az APEH központjában lehet igényelni és azonnal kézhez kapod. Amíg van tanulói jogviszonyod, addig ez ingyenes). Legyen érvényes útleveled, személyid. A kijövetelhez nem kell semmi más egyéb. Bejelenteni nem kell, mivel az au-pairkedés nem minősül munkavállalásnak Angliában, nem kell adóznod. Amikor már ittvagy, érdemes megkérni a családod, hogy segítsenek beregisztrálni egy háziorvoshoz (ingyenes, csak pár papírt kell kitöltened), angol mobilszámot csináltatni, valamint, ha angol bankkártyát is tudsz csináltatni (ami sok banknál teljesen ingyenes), és van rá lehetőség, hogy a családod minden héten ide utaltassa a zsebpénzed, az is csak a te életedet könnyíti meg.

Mivel Anglia közel van, a repülőjegy árát neked kell állnod. A legegyszerűbb neten keresztül megvenni.

Ha az első családodnál nem érzed jól magad, ha nem érzed úgy, hogy tényleg megtesznek mindent, hogy könnyen beilleszkedj a mindennapjaikba, akkor ne add fel, ne menj haza,  hanem keress másik családot! Rengeteg  család keres au-pairt, napok alatt lehet találni.

Zsófi


Aki ügynökséggel szeretne kijönni, keresse vissza a korábbi bejegyzésemre.

Amit még szeretnék hozzáfűzni, hogy érdemesebb vidéki családot választani. Felejtsd el az unalmas angol sorozatokat, hogy mindenki teát szürcsölget a karosszékben és hogy megöl a semmittevés. Hihetelen életmódot folytatnak a vidéki angolok. Minden cseppjét lehet élvezni. 

Ezerszer izgalmasabb a kissé nyugodtabb kisvárosokból és falvakból beutazni a ngayvárosokba. Ne aggódj, ha nincs autó biztosítva az utazgatásokhoz, mert a brit vonatok és buszok higénikusak, modernek, kényelmesek és gyorsak. A vonaton még konnektort is talász! Ha vasúti közlekedés, akkor young person card! Ezzel 33%-os kedvezménnyel utazhatsz, és 24 éves korig vehető igénybe. A kártya készítéséert 25-26 fontot kell fizetned, de ez hamar megtérül! Neten egszerűbb igényelni, és másnap ingyenesen házhozszállítják. 

Csak néhány szó a vezetésről : Ne izgulj, nem vészes! :) Mindkettőnknek van kocsi biztosítva, szóval tapasztalt rókák vagyunk. Az utak keskenyek és még a főutak is patkázva vannak, amire jobb, ha ügyelsz. Az autópályákon(melyek ingyenesek!) elvétve vannak benzinkutak, ezért javasolt jól feltanolni! 

Melinda

4 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Teljesen egyetértek minden ponttal csajok!
    Zsidó vallású családot tényleg nem ajánlott választani. Tapasztalat! 5 hónapig csak zöldségen éltem. Havonta ha 1szer ettünk csirke mellett, a házba semmi hús tartalmú készítményt (hamburger ....) nem vihettem. Irtóra tisztaság mániásak. Inkább nem ilyen családot válassz!!!


    Én most egy egyedül álló anyukánál vagyok, és vele semmi bajom. Teljesen normális. De ehhez is szerencse kell.

    Üdv: Gabi

    VálaszTörlés
  2. Szia!
    Pontosan ezert emeltuk ki, hogy ezek a magunk es a korulottunk levo au-pairek altal szerzett tapasztalatok. Kivetel mindig van, ezek altalanos nagy igazsagok!

    Neked szerencsed van az anyukaddal! :-)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szepen koszonjuk! Remeljuk mindenki hasznara valik!

    VálaszTörlés